Welcome to China..

Nu har vi avslutat vår första vecka I Kina vilket var Peking. Det har gått bra men måste säga att jag är väldigt tacksam att det är över och vi nu är i Shanghai, vår andra stad. Kina är verkligen inte mitt favorit land om jag säger så och särskillt inte Peking. Trots att jag varit här tidigare och vet vad det innebär måste jag säga att jag fick en liten “mini depression" när vi anlände förra veckan. Ville bara sova och inte göra någonting vilket är väldigt olikt mig...Men antar att jag var riktigt trött och eftersom jag varit i Peking för 2 år sedan och såg det mesta då hade jag planerat att inte se och göra mycket denna gång ändå vilket gjorde att jag helt slog bort allt och bara var inne på rummet de första 2 lediga dagarna (förutom veckohandlingen och ett PR vi hade en eftermiddag).

 

Inte konstigt att jag fick en liten "mini depression" då Kina verkligen inte är underbart om jag säger så... Peking är jätte förorenat, vilket jag antar gjorde att jag blev extra trött och nästan kände mig sjuk då huvud och hals kändes lite små konstigt. Man kan liksom inte bara gå ut på en promenad och få "friskluft" då det inte finns här. Det är bara jätte grått och man ser knappt himlen. Även inte lika tryggt så bäst att inte vara ute på själv vilket också påverkar till depression då jag är van att vara ute varje dag och känna frihet och kunna göra vad jag vill...  Hotellet vi bodde på var inte det bästa, äldre med dåligt internet/gym vilket gjorde vardagen mycket svårare!  Samt var området inte jätte trevligt då det inte var något speciellt runtomkring (vilket också blev extra ovant då vi hade det så himla bra i Korea där vi var en längre tid och riktigt blev van allt en optimal vardag behöver). Maten och renligheten är inte den bästa heller samt halvkonstiga lukter vilket gör att man lätt blir lite äcklad i bland...Svårt med språket med då inga pratar engelska och de inte är lika hjälpsamma här som tex. Japan. Ja kortfattat är det inte optimalt om jag säger så. Men det är en del av att resa; upptäcka och lära om olika länder och bli påmind om vad som är viktigt i livet och man lär sig vad man gillar och inte gillar.. Men vi överlevde veckan i Peking och jobb veckan var väldigt enkel, bara 3 dagars jobb och 5 shower. Dock var det inte min bästa vecka på isen heller (kände helt enkelt inte för det men tror det hänger i hop med allt) men det gick inte dåligt var bara inte lika roligt som normalt.

Dock hade vi en bra sista 1,5 dag i Peking då vi var på markand och köpte mini segways som vi sedan åkte runt med dagen efter och hittade ett mysigt fik med god lunch/fika (vilket är svårare i Kina som inte är västerländsk så finns inte många fik och kaffe inte är lika vanligt här vilket vi gillar...)  Korea däremot hade mer än vanligt av fik då det dricks MASSOR av kaffe där så vi blev bortskämd med alla slags fik där. Det har också blivit en av våra favorit saker att göra på tour, hitta mysiga fik då det är perfekt som break vid sightseeing då vi oftast lagar och äter mat hemma men är vi ute på en heldag måste vi självklart ha någonting och då passar fik bäst. 

 Bryggt kaffe och toast medan våra segways laddades=) I bland är det bra att ha det "mindre" bra då man inser vad små saker som man ibland bara tar förgivet kan göra en så himla glad tex detta mysiga cafe med en meny vi är van.
 
Sightseeing med våra nya segways vi köpte=) Wangfujing street är en stor gånggata i Peking (vilket är ovanligt då det är trafik överallt annars). Som sagt vi brydde oss inte om att se och göra något speciellt i Peking då vi såg allt det kända/viktiga förra gången. Det blev en lugn eftermiddag på våra segways på Wangfujing street med en avstickare till denna "foodalley" där se sålde all slags konstig mat på pinne. Det fick räcka med bilder, tacksam att vi hittade maan coffee med vanlig mat där vi åt=)

Shoppade även lite annat på marknaden och shopping gör en alltid glad så det är något som är toppen med Kina då allt du kan tänka dig kan fyndas här! Som man säger inget ont som inte har något gott med sig....=) Som tur är var det bara en vecka i Peking och Shanghai är bättre. Allt har börjat toppen så depressionen är borta och allt är bara bra igen! 

More to come...

Busan!

Busan är Sydkoreas andra största stad med en befolkning på ca 3.6 miljoner människor och ligger på sydöstra kusten ca 3 timmar i från Seoul. Jag och Maria tog oss en liten sidetrip dit för en natt och 2 heldagar. Det var en jätte lyckad resa och jag är väldigt tacksam att vi fick chansen att se en annan del av Sydkorea då Busan skiljer sig i från Seoul på många sätt. Man känner av att det är en mindre stad (metropolitan area av Seoul är 25,6 miljoner) och inte like internationellt som Seoul.  Det var härligt att vara nära havet och känna lite mer frihet och ett lugnare tempo då det tar på krafterna att vara i Seoul där tempot är högre och ett konstant pendlande dit man ska vilket är jobbigt när man inte är van att alltid trängas med människor och vara på resande fot...
 
Busan är också en stor stad och det finns massor att se och göra där men vissa saker är väldigt lika Seoul då det är samma land så vi brydde oss bara om att göra det viktigaste och mest annorlunda i från Seoul då vi inte stannade så länge. Självklart hade vi velat se mer men 2 heldagar var absolut tillräckligt då vi var ute på hela dagarna så man blir rätt trött och nöjd och orkar inte så mycket mer.  Det var skoj med en liten "girlstrip" för en gångs skull=) (Marias pojkvän är bra kompis med Matvey och liksom honom inte lika intresserad att se och göra lika mycket så det passade perfekt att lämna grabbarna hemma medan vi utforskade Busan!) Det blir förhoppningsvis fler utflykter då denna resa var super lyckad!
 
Nedan kommer en liten redogörelse från resan och bilder (Blev rätt långt men hoppas det inte gör någotn...)
 
Vi hade strålande väder, varmare en Seoul, riktigt varmt och nästan hett av solen på dagarna men kvällen var kall. Vi lämande Seoul vid 10 tiden och kom fram till Busan vid 13 tiden. En enkel och bekväm resa med direkt tåg. Vi tog oss då direkt till vårat hostel där vi skulle sova för natten och checkade in.  Det var min första hostel vistelse så det var en upplevelse i sig! Det var helt ok för en natt då vi bara skulle sova och endast hade ryggsäckar med det nödvändigaste för en natt.  Det var 4 sängar i vårat rum men bara jag och Maria där sedan gemensamt badrum och dusch..De var ett litet gemensamt matrum där de serverade en enkel frukost (köpte med oss lite mer så det blev toppen) samt en uteplats på taket. Som sagt det var perfekt för en natt men jag är tacksam att jag har möjlighet att resa världen runt med mitt jobb och uppleva allt men samtidigt ha möjlighet att bo på fina hotell och ha mer än en ryggsäck med mig! Kan direkt säga att jag inte missat något som packpacker med hostels...Vi är alla olika och tur är väl det! En natt någon gång i bland räcker för mig!
 
Nog om hostelvistelsen nu...Efter att ha checkat in tog vi oss direkt till Haedong Yonggung Temple med taxi då det ligger längre bort på kusten och vi ville inte slösa tid då det var senare på eftermiddagen. (Taxi är ändå väldigt billigt i Sydkorea, ca 20 min till templet för ca 10 dollar). Templet ser ut som många andra buddist tempel men är annorlunda då det ligger på kusten vid klippor. Det var skönt att komma bort från allt liv och rörelse och kunna lyssna på havet och känna solen värma oss en stund. Vi satt på klipporna och bara njöt innan vi begav oss vidare.
 
 
Yonggungsa Temple Animal Figures
 Chinese zodiac, Born 1987 is rabbit.
On Our way to the temple
Haedong Yonggung Temple is a Buddhist temple in Gijang-gun, Busan, South Korea. The temple was built in 1376 by the teacher known as Naong during the Goryeo Dynasty. The temple complex is a large one and one of few in Korea to be set on the seaside. As such, combined with its proximity to Haeundae Beach and the east side of Busan, the temple is popular with sightseers, particularly during Buddha's Birthday celebrations when the complex is decorated with paper lanterns.
Vi satt intill denna Buddha och bara njöt av solen och utsikten och hade fruktstund vilket var underbart!
Inside the temple
 
Efter ett besök vid Haedong Yonggung Temple tog vi taxi tillbaka till Haedong beach och promenerade längs med stranden och njöt av solnedgången. Vi promenerade längs med havet fram till Gwangan Bridge där vi åt god middag på en krabbrestaurant med utsikt över havet. Sedan promenrade vi hem till vårat hostel i Haedong beach och satte oss på takets uteplats och småpratade med lite ost och vin som vi köpt med oss innan det var sängdags.
Haeundae beach, a popular tourtist attraction.
Walking along dongbaek park and Dongbaek island.
Sunset at Haeundae beach and Nurimaru APEC House.
Gwangan Bridge also known as diamond bridge creates a very attractive atmosphere at night in particular. Also this bridge has the world largest size of LED lights and sound equipment.
 
Efter att ha checkat ut från vårat hostel tog vi oss en liten morgon promenad längs med havet och njöt av den varma solen och havet innan vi begav oss till Gamcheon culture village vilket var ett av huvudmålen med resan.  Gamcheon culture village beskrivs som Sydkoreas Santorini eller macchu pichu. Det är en äldre del av Busan med massor av färglada hus byggd jätte tätt i sluttning. Det är numera en jätte populär turist attraktion och all slags kost kan hittas här. Man kan köpa en karta för 2000 won (ca 2 dollar) vid ingången och sedan gå en tour igneom hela byn vilket vi gjorde. Faccinerande och vacker utsikt bjöds det på liksom intressant konst. Vi hittade även ett mysigt litet ställe där vi köpte kaffe och sedan hade lite pickick på taket då ingen annan var där. Det var underbart att sitta ner och njuta av solen efter allt gående upp och ner...Vi tog vår tid och såg verkligen hela gamcheon village, (tur att grabbarna inte var med då hade vi inte kunnat ta denna tid på oss=)).
 
Busan, på väg mot subway och Gamcheon culture village
Typical Korean street food
On our way to start our walking tour in Gamcheon culture village, walking the maze alleys full of art and beautiful view of the city. Gamcheon is called South Koreas machu picchu or santorini.
Artwork: Probably everyone has dreamed of flying  freely in the sky. Sometimes everyone wishes to put everything behind and fly like the birds. (People and birds- Jeon Young Jin).
(Fish in alleys- Jin Young Seob) This piece is an expression of the village path where communication and interaction is formed among the villagers. The free movement of the fishes creates a living space full of life.
View of Gamcheon culture village.
Super cute little place with this amazing view!
Enjoying coffee and a little picknick in the sun with this incredible view!
Lovely place!
So much art!
I got wings=)
Many cute shops with all kind of art.
(Little prince and desert fox- Na In Ju) The little prince and desert fox departed from the stars and came to Gamcheon culture village. They stopped during their journey and sat on the banisters to look down the village.
One of many alleys in the form of terraced housing.
Becoming one wth gamcheon- Moon Byung Tak) When the visitors reach a certain spot, the sculpture coincides with the village scenery, becoming one with gamcheon.
We had a wonderful day exploring gamcheon in beautiful weather!
 
Efter många timmar i Gamcheon culture village var vi rätt trötta och varm då solen låg på och stekte rätt bra. Det var dags att börja tänka på hemresa mot Seoul då vi sett och gjort det vi planerat. På vägen mot tågstationen låg en marknad så varför inte titta förbit där en snabbis och testa lite lokal mat för att verkligen ta in Busan, och Sydkorea på riktigt. Vi gick igenom Biff square som är huvudgata med massor av shopping, etc. och kom fram till Gukje Market. Vi letade oss fram till "matvagnarna" och åt koreansk mat lagad av äldre damer mitt på gatan i små "matvagnar" som koreanerna. En upplevelse i sig. Fråga oss inte vad vi åt men det var koreanskt och inte illa om jag säger så. Super billigt var det iaf! På vägen till tåget stannde vi till på ett efterrätts ställe och åt typisk koreansk efterrätt=). 
 
Biff square
Maria testar lokalmat på gatan..
Ended our stay in Busan with trying popular korean dessert. 
 
Super nöjda hoppade vi på tåget mot Seoul och var framme vid 20 tiden! Super trötta efter allt promenerande men jätte tacksamma för en lyckad resa. Många fina bilder och fler minnen för livet tog vi med oss från Busan!
 
 
 

Det sista av Seoul...

Hade tur att det är internet på flygplatsen så passar på att ladda upp de sista bilderna från Seoul innan vi reser vidare (kommer även ett album på facebook inom kort med alla bilder i från Sydkorea).
 
Detta var en härlig söndags eftermiddags utflykt i Seoul. Vi promenerade längs med Samcheongdong-gil Road till Samcheong Park där det blev en liten snabb promenad innan vi gick igenom Bukchon hanok village och avslutade med en fika i Insadong, (Seoul’s iconic traditional street,) Höstes färger var verkligen vacker men som vanligt mycket folk längs gatorna! Lite bilder och beskrivning nedan.
The unique stone wall road that runs beside the historic Gyeongbokgung Palace is called Samcheongdong-gil Road. The ginkgo trees paint the area with striking yellow hues, and sightseers can travel down the path through the autumn atmosphere. just like we did a lovely Sunday afternoon!
Samcheong-dong street, a lovely street with   korean houses side-by-side modern buildings creating unusual scenes. Beautiful to stroll along with the nice fall colors!
View over Samcheongdong-gil Road.
Autumn atmosphere to the fullest!
 
Bukchon Hanok Village is a Korean traditional village with a long history located between Gyeongbok Palace, Changdeok Palace and Jongmyo Royal Shrine. The traditional village is composed of lots of alleys, hanok and is preserved to show a 600-year-old urban environment. Now it is used as a traditional culture center and hanok restaurant, allowing visitors to experience the atmosphere of the Joseon Dynasty. It is also a popular filming location and still a residential area.
Opened in Insa-dong in 2004, Ssamzie-gil is a new traditional culture and shopping complex. An iconic Korean street, Insa-dong is famous as the most traditional street, lined with a large number of antique shops and folk art galleries. Ssamzie-gil is a place that continues the traditions of Insa-dong while complementing it with modern convenient facilities. For instance, Ssamzie-gil’s footpaths run alongside the shops like a spring around a courtyard, reminiscent of an alleyway in Insa-dong. Meanwhile its book cafés, galleries and traditional experiences help create a cultural complex.
Vi avslutade vår söndagspromenad med kaffe på ett "bajskaffe" i gallerian ovan, Ja Korea är fullt av olika "tema" fik och ett är bajs.. Man kan dricka kaffe ur koppar som toaletter och äta scones som ser ut som bajs...Ja fråga i mig inte vem som kom på den iden...Kaffet var gott iaf!