Mekong Deltat i Vietnam

Min andra utflykt i Vietnam var en dagstur till Mekong deltat i från Ho Chi Minh City. Vi var ett gäng på 8 stycken som åkte i väg över en dag mellan 8-17. Vi köpte paketresa av samma resebolag som tunnlarna vilket var billigt och enkelt. Det var väldigt turistigt men ändå väl värt ett besök eftersom det är väldigt annorlunda från Ho Chi Minh City. Nedan lite bilder och fakta i från dagen.
 
 
Jag och Stina vid ett raststopp på väg till Mekong deltat, vilket var väligt fint!
Väl framme vid mekong deltat (åkte minibuss dit) var det dags att hoppa in i båt för en tur på mekong deltat och olika öar.
Denna typ av båt åkte vi.
På första stoppet fick vi se hur de gör coconut godis men först fick jag lite färskt vatten vilket smakade gott=) Det var olidligt varmt och svettigt om jag säger så...
Ett av stegen i hur de gör godis.
En liten pojke är med och gör godis.
En mamma med ett stånd med försäljning hade sin bebis i denna hängmatta och var så smart med ett snöre knytet till den så hon själv kunde sitta still och med hjälp av det gunga bebisen som sov gott. Smart!
Vi åkte även häst och vagn vilket kändes alldeles för turistigt men det var som tur var en kort tur innan det bar av till nästa ö där lunch väntade.
Detta är en bro för apor som vi testade efter lunchen som var enkel vietnamesisk mat. Inte den godaste lunchen men kan inte klaga för tror vi betalade max ca 12 dollar för hela dagen.
Efter lunch en liten siesta i hängmattan innan touren fortsatte.
Det var krokodiler i vattnet som vi såg.
Samt fick jag chansen att hålla en orm vid nästa stopp vilket var lite obehagligt måste jag säga..
Det var även te drickning på schemat innan en mysig båtfärd på stillsamt vatten i mer en kanot liknad båt och en mindre kanal.
Jag och Stina i våra fina rishattar=)
 
Efter det var det tillbaka till stora båten och vår minibuss och hemresa till Ho Chi Minh City. Som sagt det var mycket som stod på schemat men allt flöt på väldigt bra och var värt ett besök. Väldigt turistigt men detta är den ända typen av tour du kan göra över en dag. Annars måste man vara borta längre och sova över, då kan man åka längre bort i mekong deltat. Men det hade ingen av oss lust med så detta var perfekt. Vi fick ett litet hum om hur det är och ett avbrott från stadslivet.
 

Mekong Deltat i Vietnam 

Strax söder om Ho Chi Minh breder detta gigantiska deltat ut sig. Hela området är ganska platt men fantastiskt vackert. Mekong Deltat som består av flera huvudfloder kallas för Dong Bang Cuu Long av vietnameserna och har sin härkomst av flodernas flod - Mekong RiverMekong River, de nio drakarnas flod, rinner genom den tibetanska platån och vidare 4500 km genom Kina, Myanmar, LaosThailand, vidare genom Kambodja och till sist rinner den genom Vietnaminnan den mynnar ut i det s.k. Mekong Deltat i sydkenesiska sjön. Mekongdeltats region omfattar en stor del av sydvästra Vietnam och har en yta på 39 000 km². Storleken på det område som omfattas av vatten beror på säsong. Mekongdeltat har nyligen kallats en 'biologisk skattkammare'. Över 10 000 nya arter har upptäckts i tidigare outforskade områden i Mekongdeltat, däribland en art av råtta som troddes vara utrotad.

Cu Chi tunnlarna i Vietnam - en historisk stridszon

"Cu Chi tunnlarna" är ett otroligt stor underjordiskt tunnelsystem som ursprungligen sträckte sig ända från Ho Chi Minh City till den kambodjanska gränsen. Sydvietnams Nationella befrielsefront, FNL, använde dessa tunnlar för att ta kontrollen över ett stort landsbygdsområde omkring Saigon. Tunnelsystemet användes ursprungligen som bas för de räder som befrielserörelsen utövade mot den franska kolonialmakten. Därefter följde vietnamkriget och då användes tunnlarna istället av FNL mot amerikanarna.

Tunnlarna möjliggjorde för Vietnameserna att göra räder mot de amerikanska trupperna på alla tänkbara och otänkbara ställen, också direkt i amerikanarnas s.k. "säkrade zoner". Amerikanarna led stora förluster då de försökte säkra Cu Chi området pga av tunnlarna och till slut så bombarderades detta område mycket kraftigt med tungt artilleri. Området kom sedan att kallas för "järntriangeln" pga av den totala ödeläggelsen. Tunnlarna klarade sig trots detta bra och de kan därför besökas idag.
 Fakta hämtat från http://www.vietnamportalen.se/cu_chi_tunnlarna.php som jag använde mig mycket av för att läsa på om Vietnam och planera våra resor/utflykter.
 
 
Vi var ett gäng som tog en dagsutflykt i från vårat hotell till Ch Chi tunnlarna. Vi blev hämtade vid 8.00 och kom tillbaka vid 16.00 på eftermiddagen. En intressant dagsutflykt som vi dock delade med många andra turister. Men det var ändå väl värt ett besök och kostade bara ca 7 dollar om jag kommer ihåg rätt. Vi köpte resan i från en resebyrå i "backpack" district. Nedan följer lite bilder från dagen.
 
Jag försöker mig ner i en "camouflaged trap door" vilket inte var jätte lätt..
 Gone....
Yeah jag kom fram igen=)
Såhär ser det ut om man titta ner. Inte mycket plats om man säger så..
 
 
Nedan är bilder på flera olika slags fällor de använde.
 
 
Man inledde byggandet 1948 och utbyggnationen pågick under 25 års tid. Totalt finns ca 250 kilometer tunnlar. På många områden finns stora underjordiska rum och gångar i flera våningar (som hus under marken).
Verkligen små tunnlar...
Jag gick i en som var lite större men glad att jag inte behövde vara med om det på riktigt...
 
Våran guide har själv varit med i kriget och delade med sig av egna erfarenheter. Han var på amerikanernas sida och krigade mot kommunisterna i Vietnam. Intressant att höra och overkligt. Han var liten, rolig och stark.
Han gjorde detta enkelt med en arm medan tom. Matvey som är stark fick ta i ordentligt.
 
Någon som är helt till sig!!!
Detta var bäst av allt under dagen för Matvey.
Dock inte för mig, alldeles för högt ljud.
Skorna är gjorda av bildäck och visar "fel" väg dvs avtrycken går motsatt håll. De var allt smarta.
 
Avslutar med lite gladare bilder. 
En tjejgruppbild.
Vi älskar våra "Kånken" Stina, Jenna och jag.
 
 

Here I am again=)

Börjar varje inlägg likadant numera, närmare bestämt ursäkta dålig uppdatering...Har verkligen kommit av mig då vardagen bara rullar på hela tiden och svårt att komma in i det igen efter avbrott. Särskillt när jag har massor av bilder att gå igenom som jag sedan vill dela med mig av vilket tar sin tid. Men kommer rycka upp mig då det är lite lugnare nu så hoppas ha dem här inom kort! Bara internet vill funka dvs för just nu är det alldels för dåligt och långsamt på hotellet men ska försöka mitt bästa!
 
Kan berätta lite om min vardag den senaste tiden för er som är intresesrad så länge. Efter att vi slutade med shower i Bangkok den 5 April åkte jag och Matvey till Phuket en vecka för semster som jag nämde tidigare. Det var underbart och lovar att berätta mer om det sedan! Dock blev det ingen hemresa den 14 april som planerat utan 2 dagar in på semestern hörde Judy av sig och frågar om vi har möjlighet till breakwork. Självklart ville vi det men var ju som sagt redan på semester då hon inte hade något klart när vi slutade jobba. Men vi hade sådan himla tur att det gick att få till ändå så det blev först en vecka på stranden och sedan flög vi till USA och närmare bestämt showen D20, 100 years of magic som då var i Houston. Det är en helt ny show för oss som vi aldrig har sett och många nya ansikten men även några bekanta. Showen behöver egenltigen inte så mycket hjälp men önskade ett extra par, antagligen utifall något skulle hända eftersom de inte har extra par. Men än så länge har det varit rätt lugnt, gör inte så mycket i showen men det är också lite skönt då det faktiskt är våran semester just nu. Lite lagom aktiv vila då vi har möjlighet att åka skridskor och behålla lite iskänsla men ändå ta det lugnt.
 
Det blir ändå mycket nytt då vi inte kan några nummer alls, många nya namn att lära sig och det tar helt enkelt lite tid att komma in sig helt. Trots att det är exakt samma jobb och allt funkar likadant på alla showen kan alla små detaljer skilja och spela en stor roll. Sedan hade jag en rapport kvar att lämna in till kursen jag läser som jag hade tänkt göra när jag kom till Sverige vilket också stressade upp mig lite. Men fick i hop den och skickade in den i går så nu är även det ur vägen. Tror även att kroppen automatiskt känner av att det är "break" så man blir mer avslappnad och trött på ett annat sätt av resan som jag ofta blir när jag reser hem efter tour. 
 
För tillfället är vi i Baton Rouge, LA (inte Los Angeles som jag först trodde utan att läsa ordentligt utan Louisiana...) En mindre stad med drygt 230 000 invånare ca 1,5 timme i från New Orleans. Här är inget speciellt att göra vilket är väldigt skönt då jag äntligen känner att jag börjar hinna i kapp med allt. Vi började i Houston med D20 men då var det bara jobb då vi kom dit en torsdag. Som tur är har vi varit där innan så hade inte allt för mycket ångest över det. Sedan var det Corpus Christy, Texas och New Orleans, LA där allt gick i ett. Nästa vecka är Tampa, Florida innan vi flyger hem en snabbis för att sedan börja i Australien med vår show i slutet på maj. 
 
Så så ligger det till för stunden, mer uppdatering kommer förhoppningsvis inom kort med resten av mina upplevelser från Asien och även lite mer om veckorna här i USA. Men allt är bara bra med oss och vi trivs bra här med D20. Vi är jätte tacksamma för breakwork, perfekt med några veckor i USA då vi saknat shoppingen här och har lite små saker att fixa för vår vardag. Hoppas allt är bra med er alla! 
 
Jag och min "Rabbit" tackar för oss och återkommer inom kort. Foto från Penang, Malasia,