Busan!

Busan är Sydkoreas andra största stad med en befolkning på ca 3.6 miljoner människor och ligger på sydöstra kusten ca 3 timmar i från Seoul. Jag och Maria tog oss en liten sidetrip dit för en natt och 2 heldagar. Det var en jätte lyckad resa och jag är väldigt tacksam att vi fick chansen att se en annan del av Sydkorea då Busan skiljer sig i från Seoul på många sätt. Man känner av att det är en mindre stad (metropolitan area av Seoul är 25,6 miljoner) och inte like internationellt som Seoul.  Det var härligt att vara nära havet och känna lite mer frihet och ett lugnare tempo då det tar på krafterna att vara i Seoul där tempot är högre och ett konstant pendlande dit man ska vilket är jobbigt när man inte är van att alltid trängas med människor och vara på resande fot...
 
Busan är också en stor stad och det finns massor att se och göra där men vissa saker är väldigt lika Seoul då det är samma land så vi brydde oss bara om att göra det viktigaste och mest annorlunda i från Seoul då vi inte stannade så länge. Självklart hade vi velat se mer men 2 heldagar var absolut tillräckligt då vi var ute på hela dagarna så man blir rätt trött och nöjd och orkar inte så mycket mer.  Det var skoj med en liten "girlstrip" för en gångs skull=) (Marias pojkvän är bra kompis med Matvey och liksom honom inte lika intresserad att se och göra lika mycket så det passade perfekt att lämna grabbarna hemma medan vi utforskade Busan!) Det blir förhoppningsvis fler utflykter då denna resa var super lyckad!
 
Nedan kommer en liten redogörelse från resan och bilder (Blev rätt långt men hoppas det inte gör någotn...)
 
Vi hade strålande väder, varmare en Seoul, riktigt varmt och nästan hett av solen på dagarna men kvällen var kall. Vi lämande Seoul vid 10 tiden och kom fram till Busan vid 13 tiden. En enkel och bekväm resa med direkt tåg. Vi tog oss då direkt till vårat hostel där vi skulle sova för natten och checkade in.  Det var min första hostel vistelse så det var en upplevelse i sig! Det var helt ok för en natt då vi bara skulle sova och endast hade ryggsäckar med det nödvändigaste för en natt.  Det var 4 sängar i vårat rum men bara jag och Maria där sedan gemensamt badrum och dusch..De var ett litet gemensamt matrum där de serverade en enkel frukost (köpte med oss lite mer så det blev toppen) samt en uteplats på taket. Som sagt det var perfekt för en natt men jag är tacksam att jag har möjlighet att resa världen runt med mitt jobb och uppleva allt men samtidigt ha möjlighet att bo på fina hotell och ha mer än en ryggsäck med mig! Kan direkt säga att jag inte missat något som packpacker med hostels...Vi är alla olika och tur är väl det! En natt någon gång i bland räcker för mig!
 
Nog om hostelvistelsen nu...Efter att ha checkat in tog vi oss direkt till Haedong Yonggung Temple med taxi då det ligger längre bort på kusten och vi ville inte slösa tid då det var senare på eftermiddagen. (Taxi är ändå väldigt billigt i Sydkorea, ca 20 min till templet för ca 10 dollar). Templet ser ut som många andra buddist tempel men är annorlunda då det ligger på kusten vid klippor. Det var skönt att komma bort från allt liv och rörelse och kunna lyssna på havet och känna solen värma oss en stund. Vi satt på klipporna och bara njöt innan vi begav oss vidare.
 
 
Yonggungsa Temple Animal Figures
 Chinese zodiac, Born 1987 is rabbit.
On Our way to the temple
Haedong Yonggung Temple is a Buddhist temple in Gijang-gun, Busan, South Korea. The temple was built in 1376 by the teacher known as Naong during the Goryeo Dynasty. The temple complex is a large one and one of few in Korea to be set on the seaside. As such, combined with its proximity to Haeundae Beach and the east side of Busan, the temple is popular with sightseers, particularly during Buddha's Birthday celebrations when the complex is decorated with paper lanterns.
Vi satt intill denna Buddha och bara njöt av solen och utsikten och hade fruktstund vilket var underbart!
Inside the temple
 
Efter ett besök vid Haedong Yonggung Temple tog vi taxi tillbaka till Haedong beach och promenerade längs med stranden och njöt av solnedgången. Vi promenerade längs med havet fram till Gwangan Bridge där vi åt god middag på en krabbrestaurant med utsikt över havet. Sedan promenrade vi hem till vårat hostel i Haedong beach och satte oss på takets uteplats och småpratade med lite ost och vin som vi köpt med oss innan det var sängdags.
Haeundae beach, a popular tourtist attraction.
Walking along dongbaek park and Dongbaek island.
Sunset at Haeundae beach and Nurimaru APEC House.
Gwangan Bridge also known as diamond bridge creates a very attractive atmosphere at night in particular. Also this bridge has the world largest size of LED lights and sound equipment.
 
Efter att ha checkat ut från vårat hostel tog vi oss en liten morgon promenad längs med havet och njöt av den varma solen och havet innan vi begav oss till Gamcheon culture village vilket var ett av huvudmålen med resan.  Gamcheon culture village beskrivs som Sydkoreas Santorini eller macchu pichu. Det är en äldre del av Busan med massor av färglada hus byggd jätte tätt i sluttning. Det är numera en jätte populär turist attraktion och all slags kost kan hittas här. Man kan köpa en karta för 2000 won (ca 2 dollar) vid ingången och sedan gå en tour igneom hela byn vilket vi gjorde. Faccinerande och vacker utsikt bjöds det på liksom intressant konst. Vi hittade även ett mysigt litet ställe där vi köpte kaffe och sedan hade lite pickick på taket då ingen annan var där. Det var underbart att sitta ner och njuta av solen efter allt gående upp och ner...Vi tog vår tid och såg verkligen hela gamcheon village, (tur att grabbarna inte var med då hade vi inte kunnat ta denna tid på oss=)).
 
Busan, på väg mot subway och Gamcheon culture village
Typical Korean street food
On our way to start our walking tour in Gamcheon culture village, walking the maze alleys full of art and beautiful view of the city. Gamcheon is called South Koreas machu picchu or santorini.
Artwork: Probably everyone has dreamed of flying  freely in the sky. Sometimes everyone wishes to put everything behind and fly like the birds. (People and birds- Jeon Young Jin).
(Fish in alleys- Jin Young Seob) This piece is an expression of the village path where communication and interaction is formed among the villagers. The free movement of the fishes creates a living space full of life.
View of Gamcheon culture village.
Super cute little place with this amazing view!
Enjoying coffee and a little picknick in the sun with this incredible view!
Lovely place!
So much art!
I got wings=)
Many cute shops with all kind of art.
(Little prince and desert fox- Na In Ju) The little prince and desert fox departed from the stars and came to Gamcheon culture village. They stopped during their journey and sat on the banisters to look down the village.
One of many alleys in the form of terraced housing.
Becoming one wth gamcheon- Moon Byung Tak) When the visitors reach a certain spot, the sculpture coincides with the village scenery, becoming one with gamcheon.
We had a wonderful day exploring gamcheon in beautiful weather!
 
Efter många timmar i Gamcheon culture village var vi rätt trötta och varm då solen låg på och stekte rätt bra. Det var dags att börja tänka på hemresa mot Seoul då vi sett och gjort det vi planerat. På vägen mot tågstationen låg en marknad så varför inte titta förbit där en snabbis och testa lite lokal mat för att verkligen ta in Busan, och Sydkorea på riktigt. Vi gick igenom Biff square som är huvudgata med massor av shopping, etc. och kom fram till Gukje Market. Vi letade oss fram till "matvagnarna" och åt koreansk mat lagad av äldre damer mitt på gatan i små "matvagnar" som koreanerna. En upplevelse i sig. Fråga oss inte vad vi åt men det var koreanskt och inte illa om jag säger så. Super billigt var det iaf! På vägen till tåget stannde vi till på ett efterrätts ställe och åt typisk koreansk efterrätt=). 
 
Biff square
Maria testar lokalmat på gatan..
Ended our stay in Busan with trying popular korean dessert. 
 
Super nöjda hoppade vi på tåget mot Seoul och var framme vid 20 tiden! Super trötta efter allt promenerande men jätte tacksamma för en lyckad resa. Många fina bilder och fler minnen för livet tog vi med oss från Busan!
 
 
 

Kommentarer :

#1: Mamma.

Vilken härlig tripp Ni fick till tjejer och vilka fina bilder :)
Puss o kram från ett nu ganska kallt Bollnäs <3

skriven

Kommentera inlägget här :